sobota 25. února 2012

Matějská pouť je už zase tady

Převzato z www.matejskapout.cz

Tradice pochází z výročních poutních oslav svátku svatého Matěje (24. února) v jemu zasvěcené farnosti v Dejvicích u Hanspaulky. V Národní knihovně je tato tradice doložena od roku 1595.

SVATÝ MATĚJ

Matěj je patronem/ochráncem stavebních řemeslníků, řezníků, cukrářů, kovářů a krejčích. Vedle toho se k němu lidé modlí, aby od nich odvrátil černý kašel, neštovice a manželskou neplodnost. Kolem apoštola Matěje se vyvinuly rozličné tradice. Ještě dnes je všude plno matějských poutí a dříve se razila i matějská mince. Také s počasím má Matěj co do činění. Existuje pořekadlo "Svatý Matěj ledy láme". Znamená to, že tento den by měl být předzvěstí jara. U nás se dříve hojně ujal zvyk třást na sv. Matěje ovocným stromovím, aby hojně rodilo. Kromě toho sloužila matějská noc k četným předpovědím. Tak například večer se vkládaly listy břečťanu do mísy s vodou. Když do rána některý list změkl, znamenalo to nemoc v rodině.

Vzhledem ke stísněným podmínkám u kostelíku svatého Matěje byly kolotoče a stánky stavěny postupně na různých místech blíže centru Dejvic (například v oblasti dnešního areálu vysokých škol u Vítězného náměstí, „Kulaťáku“). V roce 1960 se konala v blízkosti Letné, občas i ve zcela jiných lokalitách, například v Modřanech nebo na Břevnově.

Od roku 1963 se koná v areálu Parku kultury a oddechu Julia Fučíka v bubenečské Stromovce, dnes nazývaném Výstaviště Praha.





Takže,teď už víme kdy Matějská pouť vznikla a proč,a tak můžeme zabalit svačinky,peníze,dobrou náladu a vyrazit se rozšoupnout na Matějskou.
Hezky si to tam užijte a ve zdraví se vraťte.





Žádné komentáře:

Okomentovat